Alexander Roossien

WhatsApp zakelijk gebruiken: hoe zet je het in?

Onlangs introduceerden we een nieuwe feature: vanaf nu kun je een clickable WhatsApp button toevoegen aan je video. Wanneer de kijker op de knop klikt, opent WhatsApp automatisch en kan er meteen een bericht worden verstuurd.

Maar waarom zou je eigenlijk van deze feature gebruik willen maken? En op welke manieren kun je WhatsApp dan zakelijk inzetten? Het antwoordt ligt onder andere in het enorme bereik van het medium, de laagdrempeligheid en de goede mogelijkheden voor leadgeneratie en customer service. Je raadt het al: blijf lezen!

WhatsApp for Business: wat is het en waarom zou je het inzetten?

De chat app WhatsApp werd in 2009 gelanceerd – inderdaad, pas 12 jaar geleden! Tegenwoordig is de app niet meer weg te denken van onze telefoons. Want hoe deden we dat ook alweer vóór 2009? Oh ja, toen verstuurden we sms’jes: tekstberichten met een beperkt aantal tekens. En zonder al die leuke emoji, gifjes en andere mogelijkheden, zoals het versturen van documenten, weblinks en filmpjes. De founders van WhatsApp wilden dan ook een snel, betrouwbaar alternatief voor SMS lanceren. Dat is ze gelukt.

Terug naar het heden. WhatsApp werd in 2020 door meer dan 2 miljard mensen, in ruim 180 landen gebruikt. In de meeste Europese landen is WhatsApp de nummer één app voor mobiel berichtenverkeer. Nederland telt maar liefst 12,4 miljoen gebruikers, waarvan 9,8 miljoen dagelijkse gebruikers. Het is daarmee het grootste platform in Nederland. Veel bedrijven haken dan ook slim in op dit grote succes. Het zakelijk inzetten van WhatsApp als communicatiekanaal brengt namelijk grote voordelen met zich mee:

  1. (Bijna) iedereen gebruikt het
  2. Het is makkelijk en snel
  3. Het is persoonlijk
  4. WhatsApp is beveiligd, dankzij end-to-end encryptie

Kortom: WhatsApp is dé tool om eenvoudig te communiceren met klanten en prospects. Het is makkelijk. Het is laagdrempelig. En bijna iedereen gebruikt het. Precies dát is de kracht van dit medium. En ook jouw organisatie kan slim gebruik maken van de app. Hoe, vraag je je af? We lichten graag enkele slimme toepassingen aan je toe:

WhatsApp voor lead generatie

WhatsApp is een interessant platform om in te zetten bij leadgeneratie. Door de app als extra communicatiekanaal in te zetten, ben je makkelijker te bereiken voor je klanten en prospects. Even een app’je sturen voelt eenvoudiger en laagdrempeliger dan een e-mail opstellen of de telefoon pakken, toch? Zodra dat eerste app-bericht is verstuurd, kun je de lead opnemen in je database en gericht informatie of content sturen. Zo kun je heel makkelijk een link naar een bepaalde pagina op je website sturen, of naar een product in je webshop. Ook kun je de lead bijvoorbeeld koppelen aan een bepaalde accountmanager om de lead tijdens het aankoopproces te begeleiden.

Het klinkt wellicht als veel werk – elk app’je persoonlijk verwerken en beantwoorden. Maar het is goed om te beseffen dat dit contact voor de lead als heel persoonlijk wordt ervaren. Dit kan dan ook sneller tot conversies leiden – mits je het goed aanpakt uiteraard! We hebben het hier namelijk over warme leads: personen die de orientatiefase voorbij zijn en zich in de think-fase bevinden. Zij zijn zich al verder aan het verdiepen in jouw aangeboden product of dienst. Dit is dus hét moment om die lead binnen te hengelen. En WhatsApp kan daar een heel mooi medium voor zijn.

Customer support via WhatsApp

Klantenservice is voor veel bedrijven een belangrijke tak; het kan je bedrijf zelfs maken of breken. Slim dus om te investeren in je customer support en op diverse kanalen benaderbaar te zijn. Waar dat vroeger via brieven, e-mail of telefoon ging, stelt men tegenwoordig vragen via Facebook, Instagram en Twitter. Dat is namelijk sneller en makkelijker dan het doorlopen van het keuzemenu aan de telefoon. En snelheid en gemak zijn cruciaal als het om klantenservice gaat.

Een ander snel en makkelijk medium is, inderdaad, WhatsApp. WhatsApp kun je dan ook heel goed inzetten als klantenservice tool. Het is voor de klant een laagdrempelige manier om contact op te nemen en een vraag te stellen. Het voordeel voor jou als bedrijf is dat je met WhatsApp for Business standaard antwoorden kunt instellen, of een geautomatiseerd out-of-office bericht kun laten versturen. Zo wordt een klant altijd snel te woord gestaan.

Serviceberichten via WhatsApp

Ook het versturen van serviceberichten kan heel goed via WhatsApp worden gedaan. Denk aan orderinformatie of verzendbevestigingen. Dit wordt door veel bedrijven nog via SMS gedaan. SMS wordt echter steeds minder gebruikt door de consument en zakt daardoor verder weg op de smartphone. Niet handig als er belangrijke informatie moet worden gecommuniceerd. WhatsApp wordt wél door veel mensen dagelijks gebruikt. Het is dus goed om berichtgeving via WhatsApp aan te bieden.

Maar, dit blijft: bied je klant opties

Hoewel WhatsApp een steeds belangrijker communicatiemiddel is, en veel potentie heeft voor zakelijk gebruik, is het natuurlijk niet het énige communicatiemiddel. Wees daarom altijd op verschillende manieren bereikbaar. Dus ook nog steeds via telefoon, e-mail of een chatfunctie op je site. Want niet iedereen binnen je doelgroep heeft dezelfde voorkeuren. En ook niet elk probleem kan via WhatsApp worden opgelost. Bied je doelgroep dus altijd verschillende opties aan.

Wil jij ook makkelijker in contact komen met je doelgroep?

Misschien is de oplossing wel heel simpel: een groene WhatsApp-button in jouw video! Lees in deze tutorial hoe je de button heel eenvoudig toevoegt. Of laat je adviseren door een van onze professionele parters. Zij onderzoeken graag samen de mogelijkheden voor jouw organisatie.