Alexander Roossien

Virtuele tour: op digitale ontdekkingstocht

Als we één positieve les kunnen trekken uit het afgelopen jaar, dan is het wel dat we enorm creatief en inventief zijn in Nederland. Kunnen we elkaar fysiek niet ontmoeten? Dan verzinnen we een digitale manier om kennis te maken!

De afgelopen maanden hebben we veel mooie toepassingen voorbij zien komen van de virtuele tour. Zo zetten veel scholen een virtuele tour in om nieuwe leerlingen welkom te heten. En bieden steeds meer musea, die noodgedwongen dicht zijn, een interactieve tour aan. Bij ons begint het te kriebelen bij het zien van al deze mooie projecten. Bij jou ook? Laat je inspireren!

Een virtuele tour: wat is het?

Via een vituele tour kun je op ontdekkingstocht op een nieuwe plek, gewoon vanuit huis. Via videobeelden ‘loop’ je als het ware door een pand of terrein heen en kun je alle ruimtes bekijken. Hierdoor krijg je als kijker een goed beeld van het bedrijf of die school, zonder dat je daadwerkelijk aanwezig bent. Een mooie manier om digitaal kennis te maken!

Waarvoor zet je zo’n virtuele rondleiding in?

Er zijn ontelbaar veel toepassingen te bedenken voor het inzetten van een virtuele tour. Bijvoorbeeld als online museumbezoek, als rondleiding op een school of in de makelaardij.

Interactieve tour op school

Het kiezen van een middelbare school is een grote en belangrijke stap voor leerlingen. En een bezoekje aan de mogelijke nieuwe school is daarbij onmisbaar. Maar dankzij de strenge coronamaatregelen zat dit er niet in afgelopen schooljaar. Hoe kun je je als school dan toch laten zien en de interesse wekken bij je doelgroep?

Veel scholen, waaronder het Goese lyceum, maken slim gebruik van een virtuele tour om aanstaande leerlingen toch rond te kunnen leiden. Het Goese lyceum maakte de rondleiding ook nog eens interactief. Zo konden kijkers zelf bepalen welke onderdelen zij wilden zien: de verschillende niveaus en afdelingen en speciaal aanbod.

Voorbeeld van een virtuele tour. Een interactieve video van Square Fruit in opdracht van het Goese Lyceum.

Virtuele tour bij verkoop woning of nieuwbouw

Een branche waarin de virtuele tour enorm veel potentie heeft, is natuurlijk de makelaardij. Daar was de 360 graden tour, waarbij je via 360 graden foto’s in de rondte kon kijken in een woning, al jaren in gebruik. Maar een interactieve videotour biedt nóg meer mogelijkheden om een woning gedetailleerd in beeld te brengen.

Zo maakte de gemeente Dronten slim gebruik van een virtuele tour. De gemeente kon haar inwoners vanwege het coronavirus niet fysiek laten kijken in het nieuwe gemeentehuis. Daar bedachten ze iets op: een virtuele tour om het nieuwe gemeentehuis te presenteren. Een inventief alternatief voor grootschalige bezichtigingen in de coronatijd.

Een andere toepassing met veel potentie zien we in de wereld van de nieuwbouwprojecten. Daar kan een online tour in worden gezet om een nieuwbouwproject te presenteren. Met 3D visuals kun je laten zien hoe de woningen er straks uit komen te zien. Hoe ziet de woning eruit met die ene keuken? En wat doet een aanbouw met de ruimte? Op deze manier kan men verschillende opties goed met elkaar vergelijken, wat de verkoop van meerwerk kan bevorderen. Voor potentiële kopers het ultieme inkijkje in misschien wel hun nieuwe woning, nog voordat de fundering is gelegd!

Online rondleiding in je bedrijf

Ook als bedrijf kun je een virtuele rondleiding goed inzetten. Bijvoorbeeld om nieuwe klanten een inkijkje in je bedrijf te geven. Niet alleen nu in coronatijd, maar ook als alles weer terug gaat naar het ‘oude normaal’ biedt dit goede mogelijkheden. Zo is het voor multinationals een goede manier om klanten uit het buitenland rond te leiden. Of kun je als productiebedrijf digitaal je productieruimtes laten zien waar zo min mogelijk vuil en stof mag ronddwarrelen.

Ook tijdens de onboarding van nieuwe medewerkers kun je een virtuele rondleiding goed inzetten. Zo kun je die nieuwe medewerkers ‘op afstand’ kennis laten maken met hun nieuwe werkplek. Hierbij kun je natuurlijk het pand, maar ook alle verschillende afdelingen laten zien. Door toevoeging van interactieve elementen in de tour kun je meteen allerlei relevante informatie tonen.

Interactieve rondleiding in een museum

De cultuurbranche zit al maanden noodgedwongen op slot. Musea dus ook. Om toch bezoekers te kunnen blijven ‘ontvangen’, hebben diverse musea geïnvesteerd in een digitale rondleiding. Waaronder het Guggenheim in New York, Het Musée d’Orsay in Parijs, de Sixtijnse kapel in het Vaticaan en ook ons eigen Rijksmuseum. Hoe gaaf om de Nachtwacht eens van dichtbij te zien. Zónder over tien andere hoofden heen te moeten kijken! Veel digitale rondleidingen in musea zijn interactief. Zo kun je als kijker interessante feiten te weten komen over jouw favoriete kunstwerken.

Ook aan de slag met een virtuele tour?

De virtuele tour is zeker één van de grootste trends van dit moment, op het gebied van video marketing. Het uitdenken en filmen van een goede interactieve tour is echter een precisieklus. Wil jij aan de slag met jouw idee voor een virtuele tour? Onze ervaren partners helpen je graag met het uitdenken van het creatieve concept, het maken van de storyboards en het schieten van de beelden.