Alexander Roossien

Rondleiding gemeentehuis Dronten coronaproof dankzij interactieve video

Door de gevolgen van het coronavirus werd de Dag van de Bouw dit jaar afgelast. Spijtig, want juist dit jaar wilde gemeente Dronten het evenement inzetten om de verbouwing van het gemeentehuis aan haar burgers te presenteren. Als alternatief bedacht Koert Klomp van Flow Media een virtuele rondleiding.

Interactief navigeren

De verbouwing van het gemeentehuis van Dronten is in volle gang. Het project, dat in november 2019 van start is gegaan, moet zorgen voor een beter toegankelijk en duurzaam gebouw. Een open ontmoetingsplaats voor bezoekers en een fijne werkomgeving voor haar medewerkers. Toen de verbouwing zichtbare vormen begon aan te nemen, was het ideale moment aangebroken om de bewoners van Dronten een voorproefje te gunnen. De Dag van de Bouw, dat op 20 juni 2020 plaats had moeten vinden, leek de uitgelezen kans. Helaas werd deze geannuleerd als gevolg van de coronacrisis.

Flow Media, een contentbureau uit Lelystad dat vaker interactieve video’s maakt, bedacht een slim alternatief: een virtuele rondleiding met interactiviteit. De gemeente vond dit een goed idee en Flow Media kon meteen aan de slag. Het doel was om een video te realiseren waarmee bewoners het gebouw op hun eigen manier konden bezichtigen. Het concept bestaat uit een interactief menu waardoor de kijker keuzevrijheid krijgt. Hoewel het een fysieke bezichtiging misschien niet volledig evenaart, brengt deze vorm enkele voordelen met zich mee. “Dankzij de inzet van een interactieve video kun je als kijker zelf bepalen welk deel van het gebouw je wilt bekijken. Je hoeft dus niet te wachten op een groep en je kunt eenvoudig delen overslaan of juist vaker bekijken”, legt Koert Klomp uit. “Bovendien kan de video langer worden ingezet, waardoor meer inwoners van Dronten kunnen meegenieten.”

Een concrete oplossing

De inzet van interactieve video op deze manier is niet geheel nieuw. Al eerder werden gebouwen interactief in kaart gebracht, zoals het de creatieve hotspot Neushoorn in Leeuwarden. Echter, wat het project voor gemeente Dronten uniek maakt is dat het een wezenlijke vervanging is van een fysieke ontmoeting. Een concreet alternatief voor grootschalige bezichtiging in coronatijd. “Grote groepen verzamelen in deze tijd is uit den boze, al helemaal voor een gemeente. Met deze interactieve video doe je de bezichtiging vanuit de luie stoel, volledig coronaproof dus”, verklaart Koert Klomp. “Concepten als deze werden voorheen vaak van tafel geveegd, maar sinds het coronavirus uitbrak worden organisaties gedwongen out-of-the-box te denken. Dit bevordert innovatie en opent deuren voor in de toekomst!”

Meer informatie

Benieuwd naar wat je allemaal kunt doen met interactiviteit in je video’s? Lees snel meer over interactieve video.