Alexander Roossien

Jaren ’80 game maakt comeback in interactieve Netflix special

Netflix maakt geen geheim van hun ambities omtrent interactieve content. Naast spraakmakende titels als Bandersnatch en You vs Wild uit het afgelopen jaar, vond de streamingdienst het weer tijd om een interactieve special te maken voor kinderen. In ‘Carmen Sandiego: Stelen of niet stelen’ help je Carmen om Zack en Ivy te redden uit de handen van kwaadaardige schurken.

Game revival uit de jaren ’80

Carmen Sandiego is een game personage dat zeer populair was in de jaren ’80 en ’90. Netflix bracht het karakter al terug op de buis in 2019, maar met deze game-achtige special is Carmen Sandiego in volle glorie hersteld. Het verhaal mondt uit in meerdere verhaallijnen en heeft 8 verschillende eindes. Jouw keuzes veranderen het verhaal, jij hebt de controle.

Blauwdruk voor interactieve content

Naarmate Netflix steeds meer interactieve content uitbrengt, merk je dat er een vast format ontstaat. Je ziet dan ook duidelijke overeenkomsten tussen de verschillende interactieve titels. De keuzemogelijkheden worden doorgaans beperkt tot twee opties per scène. Daarnaast wordt er bij keuzemomenten altijd gebruik gemaakt van tijdsdruk, door een balkje te weergeven dat gestaag afloopt. Jammer bij deze special is dat zodra je een keuze maakt, het beeld direct verspringt. Hierdoor wordt soms een uitgesproken zin halverwege afgekapt. Dit geeft niet de naadloze kijkervaring die we gewend zijn van titels zoals Bandersnatch.

Weinig vernieuwend, maar wel gebruiksvriendelijk

Helaas is deze special weinig vernieuwend. Maar de vraag is in hoeverre dat noodzakel?k is. Het geeft aan dat Netflix kiest voor standaardisatie en dit heeft ook voordelen. Er ontstaan namelijk best practices die Netflix doorvoert in al haar nieuwe interactieve series. Eén daarvan is dat je keuzes worden onthouden. Je kunt dus tussendoor stoppen om wat anders te gaan doen, en op een ander moment het ‘spel’ hervatten. Ook als je tussendoor naar andere video’s hebt gekeken of bent uitgelogd.

Er zit meer in het vat

Al met al een geslaagde interactieve aflevering van Carmen Sandiego. Vanwege het nostalgische karakter leuk voor zowel jong als oud, en een goed uitgewerkte interactieve storyline. Hoewel de special weinig innovatiefs laat zien, is het erg plezierig in gebruik. De standaardisatie bevestigt onze verwachting: Netflix heeft nog veel interactieve content voor ons in het verschiet. Iets waar we alleen maar blij van kunnen worden!