How to: Quiz video maken

Wat is een quiz video?

Een quiz video is een interactieve video met daarin meerkeuzevragen en antwoorden. Tijdens het afspelen wordt de kijker gevraagd om vragen te beantwoorden. De keuzes die de kijker maakt kunnen worden opgeslagen en worden gepresenteerd in de vorm van een score.

Wat kun je ermee?

Een quiz video kun je inzetten voor verschillende doeleinden. Enkele voorbeelden zijn:

  • E-learning module of kennisquiz
  • Persoonlijkheids- of capaciteitentest
  • Onderzoeksinstrument (enquête)

Hoe werkt het?

Verwerk de vragen op een (audiovisuele) manier in de video of voeg de vragen tekstueel toe met de behulp van de Text Tool. De antwoordmogelijkheden kunnen op verschillende manieren worden geïntegreerd. Onderstaande elementen worden vaak gebruikt:

  • Button component: stijlbare knop
  • Afbeelding: gebruik een eigen ontwerp als knop (PNG)
  • Action Area component: transparante laag (antwoord verwerkt in de video)

Per vraag plaats je de antwoordmogelijkheden op verschillende layers in de tijdlijn, zodat ze tegelijkertijd in beeld verschijnen. Vervolgens moeten de keuzes interactief worden gemaakt. Bij een quiz worden vaak drie type interacties gebruikt, namelijk:

1. Jump to element: om naar volgende vraag te gaan
2. Show element: om feedback te geven op een antwoord
3. Set variable: om scores op te slaan

Quiz interactions options

1. Jump to element

De klikactie op een antwoordmogelijkheid wordt vaak gebruikt om direct naar de volgende vraag te gaan. Indien dit wenselijk is, stel dan de volgende interactie in:
On click > Jump to element. Selecteer het element dat bij de volgende vraag op de tijdlijn gepositioneerd is.

Soms wordt er een extra button toegevoegd om vragen over te slaan. Bovenstaande kun je tevens op deze knop toepassen.

2. Show element (optioneel)

Feedback geven op een antwoord kan op verschillende manieren. Een van de manieren is door een afbeelding te tonen (zie onderstaand voorbeeld). In het voorbeeld wordt gebruik gemaakt van een groen vinkje voor een juist antwoord en een rode kruis bij een foutief antwoord. Deze worden weergeven in een balk dat tevens de voortgang van de video quiz weergeeft. Hierdoor weet de gebruiker hoeveel vragen hij of zij nog te gaan heeft.

De afbeeldingen worden vooraf op de juiste plek gepositioneerd en verborgen met de 'hide' functie.

Quiz Hide Element

Selecteer vervolgens een antwoordmogelijkheid en stel via interactions de volgende interactie in: On click > Show element. Selecteer het element dat getoond moet worden.

Quiz Hide Element

3. Set variable

Om per antwoord een score op te slaan dient er gebruik gemaakt te worden van de 'Set variable' -interactie. Via deze interactie kun je waardes opslaan, optellen en aftrekken.

Weet je niet hoe de 'Set variable' interactie werkt? Klik dan op onderstaande link.

Variabelen aanmaken en bewerken via interactions

Om de score presenteren tijdens het kijken en/of achteraf wordt gebruik gemaakt van de Text Tool component. Dit doe je door een tag te gebruiken dat overeenkomt met de gekozen variable key. Via onderstaande link lees je hoe dit werkt.

Tags gebruiken om variabelen te tonen via Text Tool component