Animeren met keyframes

Wat zijn keyframes?

Keyframes zijn ingestelde posities van een element op specifieke momenten op de tijdlijn. Door meerdere keyframes te gebruiken is het mogelijk om elementen (bijvoorbeeld afbeeldingen, video's of components) lineair te animeren.

Wat kun je ermee?

Werken met keyframes stelt je in staat om elementen te laten bewegen over het scherm op basis van tijdcode. Hierdoor kun je elementen animeren. Dit kun je onder andere toepassen voor allerlei soorten elementen zoals:

  • Buttons
  • Tekst
  • Afbeeldingen
  • Video's
  • Action Areas

Hoe werkt het?

Om te beginnen moet je het gewenste element toevoegen aan de tijdlijn en de layer waarin je deze plaatst uitvouwen. Doe dit door te klikken op het pijltje aan de linkerzijde van de layer. Onder de layer verschijnt een extra laag met de naam 'position'.

Position van een laag bekijken

De eerste keyframe zetten

Verplaats de time-marker (witte marker op de tijdlijn) naar een tijdspunt boven op het element zodat deze in beeld verschijnt op het canvas. Selecteer het element door er op te klikken. Bepaal de gewenste positie door het element te verslepen op het canvas. Klik vervolgens op het witte diamantvormige icoon. Je hebt de eerste keyframe gezet.

Een keyframe toevoegen

Meerdere keyframes plaatsen

Volgende keyframes plaats je eenvoudig door de time-marker te verplaatsen naar een nieuw tijdstip en het element op het canvas te verschuiven. De nieuwe keyframe wordt automatische toegevoegd.

Meerdere keyframes plaatsen

Keyframes verwijderen en aanpassen

Je kunt keyframes verwijderen door er met de rechtermuisknop op te klikken en te kiezen voor Remove keyframe. Je kunt het tijdstip van een keyframe eenvoudig verplaatsen door de keyframe te verslepen in de tijdlijn.