Alexander Roossien

Geen sterkere leermethode dan interactieve video

Afgelopen jaar ontwikkelde Ivory Studio samen met Bureau Drop, BLIK Film en Hubbub een e-learning voor het Ministerie van Veiligheid en Justitie op basis van interactieve video. Deze e-learning wordt gebruikt door Nederland, maar ook door landen zoals: Noorwegen, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Wat maakt interactieve video als leermethode zo ongelooflijk effectief?

Leren moet leuk zijn

Hoewel digitaal leren positiever wordt ervaren dan theorieboeken van ‘vroegâh’, blijkt in de praktijk dat cursisten e-learning vaak saai vinden. Dikwijls blijkt de inhoud net zo gortdroog als de lessen wiskunde van die meneer met die snor in Havo 3. Dit belemmert de betrokkenheid van de cursist, het verlaagd de effectiviteit en dit is niet goed voor het draagvlak binnen de organisatie.

Door gebruik te maken van interactieve video wordt e-learning ineens een stuk aantrekkelijker en leuker om te consumeren. Interactieve game elementen in de video creëren een unieke beleving. Hoe gaaf is het om jouw werksituatie direct terug te zien in een interactieve omgeving met echte mensen? Niet zo gek dat interactieve video leidt tot betere resultaten dan conventionele trainingen.

“Tell me and I forget, teach me and I may remember, involve me and I learn”
Benjamin Franklin

Trial and error: simuleren van praktijksituaties

Verdiepen in theorie kan enorm zinvol zijn maar de meeste mensen zijn echte doeners. Het model van Kolb leert ons dat veel mensen het liefst leren door iets te doen of te ervaren. Door zelf een actieve rol te spelen in een herkenbare praktijksituatie wordt de stof beter onthouden en zal de cursist eerder geneigd zijn het gewenste gedrag toe te passen in de praktijk. Het spreekwoord luidt niet voor niets: “Ervaring is de beste leermeester.”

Wanneer werkt interactieve video het beste?

Interactieve video e-learning is met name geschikt waarbij de voorkomende situaties de deelnemer vereist om handelend op te treden. In het bijzonder is het ontzettend goed toepasbaar wanneer het gaat om het aanleren van het nemen van split-second decisions. Een goed voorbeeld hiervan is reanimatie, zie het voorbeeld hieronder dat wij maakten in samenwerking met Bureau Drop en A3chem.