Alexander Roossien

Bandersnatch: doorbraak voor interactieve content op Netflix

Op de valreep van 2018 verscheen ‘Bandersnatch‘ op Netflix. Een interactieve film van de fascinerende serie Black Mirror. Hoewel het niet de eerste is, hebben we te maken met een primeur in zijn soort. Wat is eigenlijk de stand van zaken als het gaat om interactieve series en films op Netflix? Wat kunnen we verwachten in 2019? En, wat kunnen interactieve filmmakers er van leren?

Interactieve content op Netflix wordt volwassen

Dat Netflix aan het experimenteren is met interactieve films en series, is geen geheim. Bandersnatch krijgt een hoop aandacht, maar dit is zeker niet Netflix’s eerste release met interactiviteit. Het is daarentegen wel de eerste interactieve film voor volwassenen. Interactieve content op Netflix staat dus nog (letterlijk) in de kinderschoenen.

Het aanbod van interactieve content op Netflix is summier. In totaal zijn er vijf verschillende interactieve Original-titels beschikbaar, waarvan vier bedoeld zijn voor jeugdige kijkers. Halverwege 2017 verscheen De gelezen kat – Gevangen in een verhaal. Kort daarna kwam Buddy Thunderstruck: De misschienstapel. In maart 2018 kwam Netflix met Stretch Armstrong: The Breakout. En in november van 2018 kwam de streamingdienst met Minecraft: Story Mode. Met Bandersnatch is er een begin gemaakt aan een interactief aanbod voor volwassenen en is de weg geplaveid voor nieuwe releases.

Netflix and THRILL?

Netflix staat bekend als ‘de ultieme avond bankhangen’. Met interactieve content slaat Netflix een andere weg in. De beleving gaat van lean back naar lean forward, een situatie waarbij een meer actieve rol van de kijker gevraagd wordt. Daar tegenover staat een ervaring met meerdere dimensies en verhaallijnen. Welke rol interactieve content gaat innemen is nog niet geheel duidelijk. Netflix zelf omschrijft het als volgt:

“Interactieve content is een leuke, nieuwe manier om Netflix te ervaren. In elke interactieve titel kun je keuzes maken voor de personages en het verhaal zelf vormgeven. Elke keuze leidt tot een ander avontuur. Je kunt dus steeds dezelfde content bekijken en telkens een nieuw verhaal zien.”

Er worden meer interactieve Original-titels verwacht. Wanneer, dat blijft voorlopig de vraag. Gezien de afgelopen releases, zou dit jaar best wel eens een mooi aantal nieuwe interactieve series en films kunnen gaan opleveren.

Wat kunnen we leren?

Interactieve films en series worden volwassen. Het aanbod op Netflix groeit waardoor er steeds meer is te zien en te vergelijken. Hoelang het duurt voordat interactieve content ‘mainstream’ wordt is afwachten. Tot die tijd is het aanbod een goede bron van inspiratie voor interactieve filmmakers. De manier waarop verhaallijnen lopen en keuzes worden aangeboden is vaak goed doordacht. Deze best practices zijn direct toepasbaar in eigen producties. Ons devies: bekijk kritisch naar alle interactieve releases en analyseer de keuzemomenten. Een Reddit gebruiker was ons al voor en heeft (slechts 4 uur na release!) de volledige Bandersnatch film weten samen te vatten in een flowchart. Indrukwekkend.