Ronald Tilma

A/B testen terwijl jouw video online staat? Yes, we can!

Stel, je bent bijna klaar met het design van de voucher die je naar je leads wil sturen, maar je kan niet kiezen welke van de twee mogelijke call to actions je moet gebruiken. Hoe kom je hier achter? Juist! Een A/B test uitvoeren. Geloof mij, de resultaten zullen je verbazen.

#Waaromdan

A/B testen is bekend begrip binnen e-commerce, en terecht. Het is een ijzersterke manier om conversie te testen en dus te verhogen. Simpelweg uitgelegd gaat het om het testen van twee verschillende ontwerpen bij je doelgroep en het implementeren van de meest succesvolle. Aangezien A/B testen gebaseerd zijn op empirisch bewijs, kan je niet om de resultaten heen. Het levert keihard meetbaar bewijs voor je vraagstuk.

Maar kijk uit, een A/B test kan daarentegen, net als elke andere test, compleet ontsporen als je de kadrering van de test niet concreet hebt uitgewerkt. Ga pas testen wanneer je testdoel duidelijk is, je een goede testgroep hebt gekozen en een manier hebt om de resultaten te meten. Bedenk van tevoren hoeveel respondenten je meeneemt en wanneer de test als geslaagd wordt gelabeld.

#Hoedan

Een A/B test is voor allerlei producten in te zetten, zo ook voor videoproducties. Een probleem dat voor kan komen is dat er designkeuzes getest moeten worden, maar dat er geen tijd en/of ruimte is om prototypes te testen. De video staat online dan wel zoals afgesproken op tijd online, maar je weet nog steeds niet of je de juiste designkeuzes hebt gemaakt totdat de conversie vanuit de video vies tegenvalt. De video kan nu niet meer offline gehaald worden of vervangen worden zonder dat onder andere view -en like count wordt gereset. Daarnaast moet de video opnieuw gerenderd worden, wat ook weer tijd en dus ook geld kost.

Balen is dat, tenzij je een interactieve video wil testen. Je kan in de software van Ivory Studio namelijk je video aanpassen, zonder dat er verzamelde analytics van de video in het niets verdwijnen of dat de video offline gaat. Zo kun je gaandeweg testen welke kleur, tekst of opt-in functie het beste werkt voor jouw doeleinde. Tegelijkertijd blijven je metrics onaangetast. Was het altijd maar zo eenvoudig, toch?

Je kan een A/B test inzetten binnen interactieve video om bijvoorbeeld te ondervinden welke kleur buttons de hoogste click-through rate heeft. Of als je wil dat er sneller geklikt wordt op buttons bij keuzemomenten kan je een A/B test uitvoeren. Bijvoorbeeld door verschillende tekst of designs te testen kun jij de effectiviteit van jouw video verhogen.

Do’s and don’ts

Nog even een paar handige tips om je op weg te helpen:

  1. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden binnen A/B testen. Test daarentegen niet meer dan 1 variabele tegelijk binnen je product om de scope duidelijk te houden.
  2. Zorg dat je product A en B tegelijkertijd test om te voorkomen dat tijd een invloed heeft op de test.
  3. Gebruik een testgroep die relatief groot is voor het bereik van jouw product.
  4. Ga testen! Meten is weten.

Wil jij erachter komen hoe jij A/B testing kan inzetten met Ivory Studio? Neem dan contact op met ons.