Alexander Roossien

5 redenen om interactieve video in te zetten

Het is 2017 en het bedrijfsleven is er klaar voor om op grote schaal interactieve video in te gaan zetten. Maar waarom eigenlijk? Er zijn 1001 redenen om interactieve video te gebruiken als communicatiemiddel of marketinginstrument. In dit artikel zet ik de vijf meest besproken redenen voor je op een rijtje.

1. Ga het dialoog aan met je doelgroep

Er heerst consensus over het feit dat de communicatie van organisaties klantgericht dient te zijn. In plaats van het enkel zenden van een boodschap, waarbij de ontvanger passief de informatie tot zich dient te nemen, moet het individu centraal worden gesteld. Eén ding is zeker, je wilt een zo hoog mogelijke betrokkenheid van je publiek zodat je boodschap daadwerkelijk impact heeft. Door interactieve video in te zetten wordt de kijker continu getriggerd om actief deel te nemen. Zo creëer je een waardevolle touchpoint waarbij de klant op het puntje van zijn stoel blijft zitten. Wist je dat het is aangetoond dat interactiviteit hersengebieden activeert waardoor informatie beter wordt onthouden?

2. De kijker aan het roer

Hoe communiceer je met een massa aan mensen terwijl iedereen een andere informatiebehoefte heeft? Juist, segmenteren. Interactieve video heeft een bijzondere eigenschap ten opzichte van andere media. Namelijk, directe input van de kijker. Door de kijker keuzes te geven gedurende het kijken kan de persoon zelf invulling geven aan wat hij of zij te zien krijgt. Zo kan er worden afgestemd op de behoefte en interesses van een specifieke doelgroep. Er ontstaat een wisselwerking waarbij de video content op een slimme manier naadloos wordt afgestemd op kijker. Zo kun je een brede doelgroep bedienen binnen een enkel ‘adaptief’ medium. Deze vorm van vraaggestuurde communicatie maakt interactieve video bijzonder relevant en bovendien uniek in zijn soort.

Volgens 96% van de B2B marketeers is segmentatie de meest waardevolle methode voor het verbeteren van de conversie (bron: Demand Metric). Dit brengt ons op de volgende reden.

3. Zet bezoekers om naar klanten

Dat de overtuigingskracht van beeldcommunicatie ongekend is hoef ik niet uit te leggen. Echter, waar menig filmpje het aan ontbreekt is een stevige aanzet tot actie. Hoewel je in een traditionele video gerust kunt vertellen aan de doelgroep dat ze je product moeten gaan aanschaffen, blijft er een drempel bestaan tussen de poging tot activatie in de video en de daadwerkelijke call-to-action. Deze button staat namelijk op een andere locatie op de webpagina.

Bij interactieve video voeg je de call-to-action toe aan de video. Hiermee omzeil je een belangrijk afhaakmoment en wordt de video integraal onderdeel van de customer journey. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een video shoppable te maken waardoor een product rechtstreeks vanuit de video in de winkelwagen kan worden geplaatst. Op deze manier leidt interactieve video op een directe manier tot meer conversie dan iedere traditionele video.

4. Laat kijkers langer plakken

Uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat Nederlanders evenveel tijd aan media besteden als aan slapen. Om precies te zijn: gemiddeld 8 uur en 33 minuten. Deze overvloed aan mediaconsumptie heeft als gevolg dat consumenten kritischer zijn geworden dan ooit te voren. Door de vele online video advertenties en filmpjes die we dagelijks voorgeschoteld krijgen zijn we geneigd om video’s niet af te kijken of te skippen. Hierdoor is het onderscheidende vermogen essentieel. Interactieve video toont in praktijk aan dat het bijzonder sterk is in het ‘vasthouden’ van kijkers. In de praktijk blijkt dat men tot wel 3 keer langer blijft kijken dan bij traditionele lineaire video. Eén van de redenen waarom interactieve video de kijker verleidt om langer door te kijken is het bestaan van parallelle verhaallijnen. Door de ‘wat zou er gebeurd zijn als…?’ – vraag, zijn mensen geneigd om vaker te kijken omdat ze nieuwsgierig zijn naar andere uitkomsten. Lekker rond laten neuzen dus, in plaats van door de strot duwen.

5. Harde resultaten in een zacht jasje

Uiteindelijk zal een videostrategie linksom of rechtsom moeten leiden tot meer klanten, klantbehoud, meer omzet of een kostenreductie. Organisaties investeren vaak een hoop in content, uitgaande van een bepaald resultaat. Maar als je dit niet hard kunt maken is de impact niet uit te drukken, laat staan de return on investment. Daarom is het wel zo prettig als je heldere doelen aan de marketingactiviteiten kunt hangen. Meten is weten.

Interactieve video geeft veel meer inzicht in de doelgroep dan traditionele video. Het kijkgedrag is tot op elke klik meetbaar. Je kunt dus precies achterhalen wat ‘werkt’ en wat niet. Zie het als een website met een tijdlijn. Je wilt weten wat mensen zien, waar ze op klikken en hoelang ze kijken. Dit stelt je in staat om de video continu te blijven optimaliseren. Het is tevens mogelijk om data te verzamelen over de doelgroep en deze te koppelen aan CRM systemen. Zo draagt interactieve video op een concrete en dynamische manier bij aan de profielverrijking van je klanten.